100 Jaar AGA geschiedenis

AGA brengt al meer dan een eeuw leven in de keuken. Het bedrijf heeft diepe wortels in Shropshire – de bakermat van de Industriële Revolutie – en dit is waar de AGA-fornuizen van vandaag nog altijd worden geproduceerd. 

Induction Hob with pans cooking

Nu

Sinds 2018 hebben we een groot aantal nieuwe, volledige elektrische AGA modellen geïntroduceerd.

In 2018 en 2019 werd de AGA eR3 Serie gelanceerd. De fornuizen in deze collectie kunnen worden geleverd met een ultramoderne inductiekookplaat en zijn uitgerust met een groot aantal innovatieve functies, waaronder een 90 liter heteluchtoven, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van 60 cm breed to 170 cm breed.

In de herfst van 2019 zagen ook de modellen uit de AGA 7 Serie het licht. De R7 modellen zijn verkrijgbaar in 100 cm, 150 cm, 160 cm en 210 cm en zijn ontworpen om de ovens altijd aan te laten staan en warme sfeer in uw keuken te scheppen. Ze hebben vier oventemperatuur standen, waaronder een spaarstand voor energie- en kostenbesparing. De eR7 Serie is uitgerust met een touch-screen bedieningspanerl met vijf temperatuurstanden voor de braadoven en vier temperatuurstanden voor de bakoven. Iedere oven en kookplaat kan onafhankelijk aan en uit worden gezet; hiermee heeft de gebruiker controle over het warmteniveau in de keuken en het energieverbruik.

control panel of the AGA Total Control

2010 – 2018 | De Nieuwe Generatie fornuizen

Het AGA-fornuis heeft veel veranderingen ondergaan sinds 2010. Zo zijn er veel nieuwe modellen uitgebracht, waaronder de grensverleggende AGA Total Control, het eerste AGA-fornuis dat, naar wens, aan- en uitgezet kon worden. Rond deze tijd werden ook de AGA Dual Control, de kleinste AGA allertijden, de AGA 60 en de grootste AGA met vijf ovens geïntroduceerd.

Traditional AGA R5 Series cooker in cream

2003 | De 3-oven AGA fornuizen

In 2003 werd het AGA-fornuis met drie ovens gelanceerd. Dit was een technologische doorbraak en een grote stap voowaarts. Het nieuwe model nam niet alleen dezelfde ruimte in als het 2-oven model van de voorgaande 80 jaar, maar bevatte eveneens voor het eerst een bakoven en boodt extra capaciteit.

De introductie van het 13 ampère elektrische model in 2004 – compleet met standaard huishoudstekker – veranderde het assortiment AGA-fornuizen voor altijd. Niet langer had men een rookkanaal nodig en het kon bijna overal in de keuken worden geplaatst.

Traditional AGA R5 Series Cooker in Black with white cabinets

Jaren 90 | Het AGA Boek van Mary Berry

Met de publicatie van ‘The AGA Book’ werd Mary Berry de definitieve AGA-schrijver. De zondagkrant Mail on Sunday schreef over haar: “Mary Berry is voor AGA wat Pavarotti is voor opera”. Tijdens dit decennium werd ook de term ‘AGA-saga’ in het leven geroepen door de schrijver Terence Blacker om literatuurgenre te beschrijven die gericht is op het Britse platteland.

1996 zag de introductie van de AGA module – een conventioneel elektrisch fornuis met het uiterlijk van een traditionele AGA. De module is ontworpen om aan de linkerzijde van het AGA-hoofdfornuis te worden geschakelt en was een ideale oplossing wanneer het hoofdfornuis uitgezet moest worden voor onderhoud.

Traditional AGA R5 Series electric in cream

De jaren 80 I De eerst elektrische AGA

In 1985 lanceerde AGA een baanbrekend model – de 2-oven EC2, het eerste elektrische AGA-fornuis. Dit werd twee jaar later gevolgd door een de EC4 met vier ovens. De nieuwe modellen hadden all traditionele kenmerken waar AGA-fornuizen bekend om stonden en waarvoor ze zo geliefd waren, maar waarvoor men geen rookkanaal nodig had.

Begin jaren tachtig vierde AGA haar 50e verjaardag en in 1981 werd het bedrijf  erkend als een nationale instelling met een bezoek van Prime Minister Margaret Thatcher aan de fabriek. Ze kreeg een gloednieuwe, blauwe AGA te zien wat waarop ze zei: “Een prachtige kleur.” Dit ging gepaard met een glimlach die erop duidde dat ze dacht de kleurkeuze politieke voorkeur aangaf. “Zij was gisteren rood”, antwoordde de bedrijfsvoorzitter onder hilariteit.

Vintage AGA advert from 1970s

Jaren 50 tot 70 – Nieuwe Kleuren

Gedurende 34 jaar was de AGA alleen verkrijgbaar in crème, maar in 1956 kwam hier een einde aan met de introductie van de nieuwe AGA Deluxe modellen in zacht blauw, zacht groen, grijs en wit – een enorm populaire ontwikkeling onder AGA-liefhebbers. Rond dezelfde tijd werden ook de bekende, verchroomde AGA koepeldeksels geïntroduceerd. 

Het iconische zwarte AGA logo, dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, zag voor het eerst het licht in de zestiger jaren. De veranderingen gedurende deze periode waren echter niet alleen cosmetisch – vaste brandstof werd minder populair, mensen wilden schonere en minder bewerkelijke energiebronnen. Dit leidde tot the lancering van olie- en gasgestookte AGA-modellen.

De jaren 70 wordt gekenmerkt door nieuwe kleuren, waaronder zwart – een kleur die ook nu nog enorm populair is.

The Theory and Practise of Selling an AGA

1930 - 1940

Het was in de jaren dertig dat de liefde voor AGA in Groot Brittanië echt begon. Een belangrijk aandeel in de groei en success van het AGA-fornuis werd geleverd door David Ogilvy, de oprichter van het toonaangevende reclamebureau Ogilvy & Mather. Toen hij in dienst was bij AGA schreef hij ‘The Theory and Practice of Selling an AGA Cooker’, dat Fortune Magazine beschreef als ‘het best geschreven handboek ooit’. Eén van gouden tips die Ogilvy gaf was dat een succesvolle verkoper ‘de vastberadenheid van een bulldog en de manieren van een spaniel combineert’. 

De AGA speelde een belangrijke rol tijdens de oorlogsjaren. De Britse regering plaatste bestellingen voor AGA-fornuizen voor munitiefabrieken, gemeenschappelijke gaarkeukens en ziekenhuizen. De vraag van burgers nam ook sterk toe en de wachttijd voor een een nieuw fornuis bedroeg meer dan zes maanden.

In 1947 begon het bedrijf fornuizen te produceren in Shropshire, op de locatie waar de huidige AGA-fornuizen nog steeds worden gemaakt. 

Gustav Dalen inventor of the AGA

1922 I HET BEGIN

Het AGA-fornuis is niet voortgekomen uit een laboratorium; het idee werd ontwikkeld in een keuken door de uitvinder, Dr. Gustaf Dalén, een Zweedse natuurkundige die blind was geworden ten gevolge van een ongeluk. Dr Dalén was in 1922 thuis aan het revalideren toen hij zich besefte dat zijn echtgenote een fornuis gebruikte dat gevaarlijk, vervuilend en tijdrovend in gebruik was. Hij was vastberaden een fornuis te ontwerpen dat schoon, zuinig in gebruik en gebruiksvriendelijk zou zijn en dat zonder veel gedoe voor heerlijk eten zou zorgen. Dit leidde tot de ontwikkeling van een fornuis dat het leven van koks overal ter wereld veranderde.

Het AGA-fornuis was een meteen een success en kwam in 1929 naar Groot Brittannië, wat sindsdien het thuisland van de AGA is geweest.