VOORDELEN VAN GIETIJZER

Gerechten bereid met een AGA smaken beter. Een AGA geeft betere kookresultaten door zachte stralingswarmte te gebruiken, die ervoor zorgt dat uw gerechten geen vocht verliezen en de natuurlijke kwaliteiten en smaak van de ingrediënten worden behouden.

Cast Iron being poured

Elk AGA-fornuis komt met dat gevoel dat je te maken hebt met een stukje geschiedenis en voldoet aan dezelfde strenge normen die ervoor gezorgd hebben dat het AGA-fornuis tot één van de meest betrouwbare en geliefde Britse merken is uitgegroeid.

De hedendaagse AGA-fornuizen worden nog altijd op dezelfde manier geproduceerd. Gesmolten ruw ijzer wordt in mallen gegoten, elk afgietsel wordt met de hand afgewerkt, ondergaat een 800°C warmtebehandeling en wordt uiteindelijk schoongestraald.

Elk fornuis wordt uiteindelijk afgewerkt met een prachtig glanzende emaillaag.

AGA food cooked in cast-iron ovens

Gerechten bereid met een AGA smaken beter. Een AGA geeft betere kookresultaten door zachte stralingswarmte te gebruiken, die ervoor zorgt dat uw gerechten geen vocht verliezen en de natuurlijke kwaliteiten en smaak van de ingrediënten worden behouden.

Een AGA-fornuis slaat warmte op, staat de opgeslagen warmte gestaag aan de gietijzeren ovens en straalt de afgegeven warmte vervolgens langzaam van alle kanten de ovens in. Deze stralingswarmte maakt het kookproces zachter dan de explosieve, droge, directe hitte van andere fornuizen  en is de reden waarom gerechten bereid met een AGA sappiger blijven en meer smaak, textuur en kwaliteit behouden.

Gietijzer vermindert ook kookluchtjes en smaakoverdracht, waardoor u – in tegenstelling to veel andere fornuizen - verschillende soorten gerechten tegelijkertijd in dezelfde oven kan bereiden.

The cast-iron ovens of the AGA cooker

Koken met een AGA-fornuis is de meest eenvoudige manier van koken dankzij de optimale voorgeprogrammeerde temperaturen van de ovens. Een AGA is voorzien van verscheidene ovens:

Braadoven

De braadoven is de oven met de hoogste temperatuur en is groot genoeg voor een groot stuk vlees en maken een zondags gebraad en het kerstdiner een fluitje van een cent.

Naast braden is deze oven ook perfect voor grillen en voor bakrecepten die om snel gebakken moeten worden en om een hoge temperatuur vragen.

Bakoven

De temperatuur in de bakoven van een AGA-fornuis is, net als de temperatuur in de steenoven van een traditionele bakker, matig en is ideaal voor het bakken van brood en cake. Omdat gietijzer warmte vasthoudt kunt u zelfs de ovendeur openen om uw baksel te checken. 

Sudderoven

De sudderoven is de koelste van de ovens en is perfect voor slowcooking of om gerechten zoals ovenschotels, stoofpotten en nagerechten af te maken. De sudderoven kan ook worden gebruik om groentes te stomen – gezond en lekker omdat de stralingswarmte de voedingswaarde en textuur behoudt.